Jdi na obsah Jdi na menu
 


Horolezecká technika

Některé výškové práce a montáže vyžadují tzv. “lanový přístup” (horolezeckou techniku). Tato postupová technika se používá v místech, kde nejsou nainstalovány prostředky kolektivní ochrany (zábradlí, ochranné sítě apod.), nebo když převislé struktury nedovolují použití mobilní plošiny, lešení, atd.komi--un-chomutov-3.jpg Používá se také v případech, kdy je nutné pouze dočasně provést danou práci a není praktické instalovat kolektivní ochranu. Pracovního místa je dosaženo specializovanými pracovníky pomocí lanových technik. Pracovního místa lze dosáhnout shora (bezpečnější a jednodušší instalace, upřednostňovaná technika) nebo zespodu (prvolezec vyšle lano vzhůru kolem pevného kotvícího bodu a potom šplhá po laně za použití horolezeckých výstupových technik). Poté co provazolezec nainstaloval všechna výstupová a zajišťovací lana, mohou ostatní pracovníci po těchto lanech bezpečně vystupovat.

Kde se přístup po laně používá?

Existuje několik hlavních oblastí, v nichž společnosti využívají přístup po laně:

  • Kontroly a testování bezpečnosti
  • Údržba a opravy, instalace a obnovy
  • Čištění a natírání
  • Konstrukce, stavby
  • Inženýrské práce
  • Arboristika

Přístup po laně bývá nazýván „královskou disciplínou“ aktivit spojených s prací ve výškách. Tato pracovní metoda je rychlá, efektivní, má malý ekonomický dopad na zajištění pracoviště a lze ji velice rychle použít. To je například případ práce na anténách, nebo při montáži či demontáži pódií pro koncerty nebo jiné události.

Lanový přístup nabízí účinné řešení pro různé pracovní činnosti prováděné ve výškách kde je obtížný přístup, je potřeba technická záchrana, v oblasti průmyslu apod.

Užívá se pro velké množství různých druhů práce: čištění, malování, kontroly a montáže.